Naleśniki

a na deser IMG_7998naleśniki? Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Moja rodzina je kocha i tylko w wersji bezglutenowej 🙂 

Składniki:

  • 1/2 litra mleka ( może być ryżowe, kokosowe czy sojowe)
  • 300g mąki „mix do naleśnikow i pierogów” z firmy Bezgluten
  • 2 jaja
  • szczypta soli himalajskiej ( może być zwykła morska)
  • 1łyżeczka cukru ( ksylitolu)
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jaja, sól, cukier, olej  i miksujemy dodając po łyżce mąki, żeby nie utworzyły się grudki. Ciasto naleśnikowe powinno być lejące, konsystencji np.: śmietany.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy wedle upodobań.

Smacznego!