Sushi

sushiSpecjał mojego męża 🙂 A co najważniejsze – bezglutenowy. Jedynie sos sojowy należy dokupić w wersji bezglutenowej.

Składniki:

  • ryż basmati
  • łosoś wędzony
  • ser żółty
  • opakowanie alg morskich
  • pasta wasabi
  • mata bambusowa do zawijnia rulonów

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Łosoś, ser żółty kroimy w paski. Na algę wykładamy ciepły jeszcze ryż. Z brzegu wykładamy pasek łososia obok pasek sera żółtego. Zawijamy jak roladę , korzystając z maty bambusowej, która nam to ułatwia.  Roladkę schładzamy w lodówce. Następnie kroimy i wykładamy na talerz. Podajemy z pastą wasabi i sosem sojowym bezglutenowym.

Pyszna przekąska

Smacznego

2 Comments

  1. Michal pisze:

    Jaki sos wasabi jest Bg

    1. Agnieszka Dubowska pisze:

      Ja kupuje jeden jedyny, po którym nie mam żadnych objawów to wasabi produkcji chińskiej. Postaram sie zrobić zdjęcie i wrzucić do postu.
      Jego skład: Chrzan, woda, sól, olej roślinny, stabilizator: sorbitol (E420), zagęstnik: skrobia kukurydziana, aromat, barwniki: tatrazyna (E102) i błękit brylantowy FCF (E133). Do nie dawna kupywałam go w Anglii, teraz w sklepie internetowym Kuchnie świata

Comments are closed.