Rozgrzewająca zupa meksykańska

IMG_8461Zupa meksykańska – syta, rozgrzewająca – idealna na chłodne dni. Oczywiście bezglutenowa 🙂

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy z puszki
  • 1 – 2 puszki fasoli czerwonej z puszki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • szklanka swojskiego ketchupu ( http://www.bezglutenek.pl/przepisy-bezglutenowe/domowy-ketchup/ )  lub puszka pomidorów z puszki
  • 3 papryki czerwone
  • 4 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
  • przyprawy: pieprz czarny, papryka chili, papryka słodka, sól himalajska, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mielone mięso, smażymy. Na końcu smażenia dodajemy drobno pokrojoną cebulkę , czosnek, następnie papryki, wszystko razem mieszamy polewamy 1/2 szkl. ketchupu. Do garnka wsypujemy kukurydzę, fasolę zalewamy ok. 2 l wody , dodajemy mięso z patelni i reszte przecieru pomidorowego ( ketchupu). Mieszamy i gotujemy. Doprawiamy do smaku. Na koniec gotowania dodajemy dużą garść natki pietruszki.

Smacznego

logo bezglutenka

 

2 Comments

  1. Kasia pisze:

    A na ile porcji wychodzi z tej ilości składników?

    1. Agnieszka Dubowska pisze:

      Witam, mi wyszło na 4 talerze, więc zależnie od wielkości miseczek lub głębokości talerzy. W każdym bądż razie moja 4 osobowa rodzina najadła sie do syta z tej porcji.

Comments are closed.