Pizza

Czy ktośIMG_8055 powiedział, że bezglutenowiec nie może zjeść pizzy. Bzdura! Poniżej przedstawiam jeden z wielu przepisów które jeszcze umieszcze na swojej stronie. Pyszna, chrupiąca … mniam  

 

 

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki uniwersalnej  z firmy bezgluten ( takiej używam)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej ( może być zwykła)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklankę letniej przegotowanej wody

IMG_8053

Pozostałe składniki:

Tutaj pozostaje  Państwa wyobraźnia, smak i umiłowania. W moim przypadku pizze zrobiłam z bezglutenową kiełbaską, cebulką, papryką, oczywiście serem żółtym i bezglutenowym ketchupem firmy Roleski.

Przygotowanie ciasta:

W letniej wodzie rozpuszczam drożdże z cukrem.Do miski wsypuje mąkę i sól. Dodaje 3 łyżki oliwy , wyrobione wczesniej drożdże i pozostałą letnią wodę, mieszam to wszystko łyżką. Ciasto będzie zachowywać sie zupełnie inaczej niż z maką pszenną, nie wyrobimy go ręką i na pewno nie podrzucimy do góry. Gdy łyżką wyrobimy gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ostatnio zostawiłam je przy oknie i poszłam z dziećmi na plac zabaw. Po godzinie uciekało mi wręcz z miski 🙂

Do blaszki wykładam ciasto. Na wierzch wedle upodobań, tak jak pisałam wcześniej. Ja wysmarowałam ciasto ketchupem, nastepnie na wierzch rozłozyłam ser żołty, kielbaskę, papryke i cebulkę i jeszcze raz obsypałam starkowanym serem żóltym.

Piekłam w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 15min. Ciasto jest cienkie wiec szybko sie piecze.

Smacznego

Bezglutenek