Kompot z wiśni

„Kompocik nIMG_7965ajlepszy jest! – bo zdrowy jest …” 😀  Tak wykrzyknęło moje dziecko, kiedy piło kompot – święta prawda. Zgodzicie sie ze mną?

  • 3kg wiśni
  • 1kg cukru
  • 2,5l wody

Wiśnie myjemy, drylujemy. Ja do tego zaopatrzyłam sie w specjalną maszynkę drylownicę. Praca z nią idzie szybciutko, sprawnie i przede wszystkim dużo czyściej niż przy drylowaniu nożem.

Do umytych, wyparzonych słoików wsypujemy wiśnie, tak do połowy ich wysokości. W garnku zagotowujemy 2,5l wody z cukrem. Wlewamy gorącą wodę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 min.

Są dwa sposoby pasteryzacji:

1) Słoiki ustawiamy w dużym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy  (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 20 minut.

2) Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Słoiki wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 min.  Na kratkę należy położyć ściereczkę.

Studzimy i przechowujemy  w chłodnym, zacienionym miejscu.