Nale艣niki

a na deser IMG_7998nale艣niki? Czy jest kto艣 kto ich nie lubi? Moja rodzina je kocha i tylko w wersji bezglutenowej 馃檪聽

Sk艂adniki:

  • 1/2 litra mleka ( mo偶e by膰 ry偶owe, kokosowe czy sojowe)
  • 300g m膮ki „mix do nale艣nikow i pierog贸w” z firmy Bezgluten
  • 2 jaja
  • szczypta soli himalajskiej ( mo偶e by膰 zwyk艂a morska)
  • 1艂y偶eczka cukru ( ksylitolu)
  • 3 艂y偶ki oleju

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jaja, s贸l, cukier, olej 聽i miksujemy dodaj膮c po 艂y偶ce m膮ki, 偶eby nie utworzy艂y si臋 grudki. Ciasto nale艣nikowe powinno by膰 lej膮ce, konsystencji np.: 艣mietany.

Na rozgrzan膮 patelnie wlewamy porcj臋 ciasta. Sma偶ymy z obu stron na z艂ocisty kolor. Podajemy wedle upodoba艅.

Smacznego!