Kotlety z kalafiora bezglutenowe

kotlety z kalafiora bezglutenowe

Kotlety z kalafiora bezglutenowe

Najprostsze jakie mogą być 🙂 Te osoby, które mnie zdążyły poznać wiedzą, że uwielbiam proste przepisy. Nie mam czasu siedziec godzinami w kuchni – chodź bym chciała, dlatego moje dania muszą być szybkie, proste i smaczne.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jaja
  • 1/4 średniej wielkości selera ( korzeń)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie.  Następnie rozdrabniamy go widelcem ( nożem) – nie miksujemy! Gdy lekko ostygnie dodajemy wyciśnięty czosnek, starkowany na grubych oczkach seler, drobno pokrojony szczypiorek, jaja i mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy łyżką.

Formuujemy kotleciki i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Na rozgrzaną patelnie wykładamy kotleciki, smażymy do czasu zarumienienia.

Jak dla mnie najlepiej smakują z sosem paprykowym i grzanką z bezglutenowego chleba tostowego.