Śladowe ilości glutenu – co to dla nas znaczy?

śladowe ilości glutenu

Śladowe ilości glutenu –

co to dla nas znaczy?

Każdy zainteresowany w temacie wie, które produkty są naturalnie bezglutenowe a które nie. Dla przypomnienia wspomnę, że :

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Tutaj zaczyna się problem 🙁  Fakt, jeśli kupujemy artykuły z certyfikowanym przekreślonym kłosem – jesteśmy pewni , że produkt jest przebadany i bezpieczny dla celiaków.  Ale jak mamy zareagować jeśli na etykiecie danego produktu widnieje takie sformułowanie:

  • Śladowe ilości …
  • Produkt może zawierać …
  • Wyprodukowano w zakładzie, w  którym produkowane/ przetwarzane są …

Na pewno nie jest to dla  CELIAKÓW!

Niestety musimy dany produkt odłożyć z powrotem na półkę 🙁 zważywszy na to, jak bardzo chcemy go zjeść 🙂

Według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.) producent jest zobowiązany umieszczać na opakowaniu informację na temat:

  • pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten,
  • składników alergennych, w tym glutenu.

Producent nie musi znakować z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy w tym glukozy (dekstrozy) oraz produktów z nich wytworzonych, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą,
  • maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produktów z nich wytworzonych, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą,
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  • zbóż wykorzystywanych w destylatach do napojów spirytusowych.

Podsumowując – my bezglutenowcy ( CELIACY) musimy z większą szczególnością czytać etykiety. Bez wachania wkładać do koszyka produkty te, które są oznaczone certyfikowanym przekreślonym kłosem  lub naturalnie (bezpiecznie) bezglutenowe na reszte niestety musimy uważać i  czytać, czytać i jeszcze raz czytać …  Moje zakupy w sklepach przeważnie trwają długo, dzieci się niecierpliwią, mąż na wstępie poddaje się i wybiera inny dział artykułów 🙂 Czy jestem sama? Chyba nie! Zauważyłam, że coraz więcej osób zatrzymuje się przed półkami i czyta etykiety. To dobry znak 🙂 Dobry znak dla nas wszystkich – nie tylko bezglutenowców 🙂

Wykaz produktów bez glutenu, mogących go
zawierać oraz zawierających gluten:

GRUPA PRODUKTÓW NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU UWAGA- MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN ZAWIERAJĄ GLUTEN
 Produkty zbożowe  Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa  Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem  Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
 Mięso, ryby, jaja  Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja  Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)  Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
 Mleko i produkty mleczne  Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty  Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe  Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
 Tłuszcze  Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek  Majonezy, gotowe sosy (dresingi)
 Warzywa i przetwory z warzyw  Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana  Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe  Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
 Owoce  Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)  Owoce suszone, wsady owocowe
 Cukier, słodycze, desery  Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”  Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy  Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
 Napoje  Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole  Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi  Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
 Przyprawy  Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari  Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi
Zupy Zupy domowe z dozwolonych produktów Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne

Wykaz produktów bezglutenowych i mogących zawierać gluten w formie pdf