Oczyszczanie jelit – CZOSNKIEM

czosnek

Chyba wszyscy słyszeliśmy o zdrowotnych właściwościach czosnku od naszych dziadków, rodziców. Dlaczego więc coraz częściej naturalny czosnek zastępujemy tabletkami z koncernów farmaceutycznych, tłumacząc sobie, że to jest to samo. Błąd!

Czosnek jest niedocenioną rośliną, która ma wpływ na wszystkie systemy detoksykacji organizmu. Dezynfekuje jelita, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, ogranicza odkładanie blaszek miażdżycowych, obniża ciśnienie tętnicze, reguluje poziom cukru we krwi.  Związki aktywne czosnku mają niezwykle silne działania grzybo- i bakteriobójcze.

Nie wiem czy wiedzieliście o tym, że czosnek odgrywa dużą rolę w oczyszczaniu jelit z toksycznych osadów?  W książce ” Postaw na zdrowie” dr Andrzeja Janusa opisana jest szczegółowa terapia oczyszczania jelit – właśnie czosnkiem. Poniżej przedstawię jedną z trzech metod domowego oczyszczania jelit wg dr Andrzeja Janusa

  1. Czosnek należy drobno posiekać i odstawić na 10 minut. Następnie zalać 250 ml wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Roztwór odcedzić i pić w ciągu dnia małymi porcjami.

Jeśli w czasie picia maceratu czosnkowego odczujecie pieczenie jamy ustnej , przełyku i żołądka – nie martwcie się , znaczy to , że posiadacie mikroskopijne uszkodzenia błony śluzowej, które z czasem ustaną i się zagoją. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, po wypiciu maceratu czosnkowego należy żuć zieloną natkę pietruszki lub ziarenka kawy.

*Uwaga! Powyższy tekst jest jedynie tekstem informacyjnym. Nie jest to jakakolwiek informacja medyczna. Tekst jest jedynie wskazówką i pomocą, a nie źródłem medycznym, do którego należy się odwoływać. Serwis dołożył wszelkich starań, żeby podane informacje były rzetelne, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody.