Dozwolone alkohole

Oczywiście najlepiej ich nie spożywać, ale zawsze nam towarzyszyszą podczas  imprez rodzinnych, bankietach, dyskotekach czy pubach z przyjaciółmi. Tylko jakie alkohole są bezpieczne dla nas bezglutenowców? Na początku swojej przygody z dietą bałam się wszystkiego co nie miało przekreślonego znaku kłosa, a przecież wiadomo na butelkach z „procentem” takiego znaku nie ma 🙁  Zaczełam dużo czytać, zapisałam sie do Stowarzyszenia Osób chorych na Celiakie aby pogłębiać swoją wiedzę i wyjaśniać niedomówienia. Uczestniczę w szkoleniach , spotkaniach bezglutenowców i ciągle uważam, że może jeszcze mnie coś zaskoczyć. Jeśli chodzi o alkohole sprawa jest sporna. Z jeden strony uważa się, że podczas destylacji usuwane są pozostałości białek ze zbóż. Natomiast z drugiej strony każdy organizm jest inny i inaczej reaguje nawet na najmniejsze śladowe ilości białek. Jeśli chodzi o moją osobę – nieesperymentuje i wiem, że na pewno bezpieczne jest WINO

 

wino

Wino – jak głosi definicja jest to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji winogron różnych szczepów ( odmian). Moszcz winogronowy z winogron dojrzałych zawiera ilość cukru dostateczną do otrzymania wina o odpowiedniej mocy, zapewniającej mniejszą lub większą trwałość wina. Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.

martiniA co z innymi trudnkami?  Piwo kategorycznie jest zabronione dla nas ponieważ zawiera słód jęczmienny, coraz częściej można juz dostać bezglutenowe piwa. Jeszcze kilka lat temu za butelkę 0,33l płaciłam 7zł, teraz 1,99zł. chociażby w sieci sklepów Biedronka .  A co z innymi trunkami? Kolejnym bezpiecznym napojem alkoholowym jest CYDR – jest to napój alkoholowy ze przefermentowanych dojrzałych jabłek. O wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 1.2–8.5%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.

Mówię TAK poniższym alkoholom:wihysky

  • Wódka ziemniaczana ( Luksusowa, Chopin, Palace, Zorza Potato Vodka)
  • Wódka z kukurydzy  ( Smirnoff, 
  • Wino
  • Cydr
  • Rum z trzciny cukrowej
  • Grappa, czyli włoski alkohol, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron
  • Koniak, który powstaje z destylacji trzech określonych odmian białych winogron
  • Brandy, czyli napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego
  • Tequila, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy
  • Calvados, czyli wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem
  • Malibu, czyli przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy
  • Kahlúa, czyli słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku
  • Campari, włoski likier pomarańczowy o słodko-gorzkim smaku i zawartości około 25% alkoholu, produkowany przez Davide Campari (mediolańskie przedsiębiorstwo założone przez Gaspare’a Campariego w 1860, należące obecnie doInternational Distillers & Vintners). Napój powstał kilka lat po założeniu firmy i pierwotnie posiadał nazwę bitter all’uso Hollanda, zmienioną następnie na bitter del signor Campari (wł. bitter pana Campari), później zaś Bitter Campari. Współcześnie produkuje się go na całym świecie z wykorzystaniem półproduktów pochodzących z Włoch.

 

*Uwaga! Powyższy tekst jest jedynie tekstem informacyjnym. Nie jest to jakakolwiek informacja medyczna. Tekst jest jedynie wskazówką i pomocą, a nie źródłem medycznym, do którego należy się odwoływać. Serwis dołożył wszelkich starań, żeby podane informacje były rzetelne, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody.