Anemia – z niedoboru żelaza

żelazo feNIEDOBÓR ŻELAZA W CELIAKI

Niedokrwistość z niedoboru żelaza często występuje w przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego w tym również w celiakii. Co nas powinno zaniepokoić? Przede wszystkim uczucie zmęczenia, osłabienia, zawrotów głowy oraz szybkie męczenie sie podczas wysiłku fizycznego. Większość z nas nawet nie przywiązuje wagi do takich objawów, tłumacząc to przepracowaniem, brakiem kondycji itp. Najczęściej pojawiającymi sie objawami wynikającymi z niedoboru żelaza są: suchość w ustach, suchość skóry, pęknięcia kącików ust, wypadanie włosów, utrata apetytu, czy wrażliwość na zimno. Ja odkąd pamietam zawsze byłam zmarźlakiem, nawet na plażyh latem przy zimniejszym podmuchu wiatru chowałam sie w koc.

Ważną rzeczą, którą należy podkreślić to fakt, iż anemia (niedokrwistość) z niedoboru żelaza może przebiegać bezobjawowo!!!.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza w każdym wieku przebiega inaczej, np. u dzieci może objawiać sie opóżnieniem wzrostu oraz rozwoju ruchowego i emocjonalnego. U kobiet w wieku rozrodczym uwidacznia sie w objawach wymienionych na początku artykułu. Anemia podczas ciąży może powodować opóźnienie wzrostu płodu a nawet przedwczesny poród. Dla kobiet anemia oznacza większe ryzyko powikłań okołoporodowych. U osób starszych typowym objawem niedokrwistości z niedoboru żelaza jest tzw. „zespół niespokojnych nóg” – ostatnio tak mocno nagłaśniany w telewizji wg statystyk występuje on u 10-35% osób po 65 roku życia (wg Polskiego Stowarzyszenia Osób chorych na Celiakie i na diecie bezglutenowej – informaja opublikowana w poradniku w 2014r). Dodatkowo niedokrwistość z niedoboru żelaza może w konsekwencji dopropwadzić do zaburzeń pracy serca.

Czynniki powodujące niedobór żelaza w organiźmie:
– zakażenie bakterią Helicobacter pylori – obecność jej w przewodzie pokarmowym uważana jest za potencjalną przyczynę niedoboru żelaza
– stan zapalny w organiźmie – choćby nieleczone uzębienie, zgorzele itp…
– krwawienie z przewodu pokarmowego (- należy zrobić badania kału na krew utajoną )
– oraz zaburzenia wchłaniania spowodowane zanikiem kosmków jelitowych – zmiany chorobowe błony śluzowej dotyczą głównie początkowych odcinków jelita, które są miejscem najintensywniejszego wchłaniania – i tak to było w moim przypadku – niestety 🙁


Celiakia oraz przerost candidy albicans w przewodzie pokarmowym spowodowały skrócenie kosmków jelitowych przez co żelazo w ogóle nie mogło sie wchłaniać. W związku z faktem iż dieta bezglutenowa na początku szła mi bardzo udolnie, skupiłam sie na grzybicy w przewodzie pokarmowym. Zaczęłam od odstawienia cukrów i jego pochodnych, oczywiście skusiłam sie raz na 2 tygodnie na jakieś ciasto do kawy, zmniejszyłam ilość spożywanego nabiału do minimum. Zaczęłam go zastępować nabiałem roślinnym tj.: mleko kokosowe oraz mlekiem kozim. Spożywałam suplementy diety pozwalające wspomaganie z walką z grzybicą tj.: kwas kaprylowy solgara, cynk, magnez, witamina C w dawce 1000 przyjmowana 2 x dziennie. Oczywiście odstawiłam gluten – tak przy najmniej mi sie wydawało. Robiłam mnóstwo błędów typu: tym samym nożem kroiłam najpierw chleb glutenowy później swój, albo korzystałam z tej samem maselniczki czy słoików z dżemem – co też jest błędem!!. Już po miesiącu odczułam poprawę w samopoczuciu, a po przestrzeganiu rygorystycznej diety bezglutenowej nawet wyniki mi sie poprawiły 🙂


Wiele źródeł wskazuje, że niedokrwistośc z niedoboru żelaza może być i często jest jedynym objawem celiakii. Powszechnie uważa się, że anemia z niedoboru żelaza szczególnie oporna na leczenie doustnymi preparatami żelaza jest wskazaniem do wykonania badań diagnostycznych pod kątem zaburzeń wchłaniania, między innymi w kierunku celiakii. Zastosowanie diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą trzewną pozwala uzyskać wyrównanie parametrów diagnostycznych gospodarki żelazowej organizmu.


Mój przypadek jest wręcz książkowy. Przez 5 lat przyjmowałam przeróżne preparaty żelaza, kończyło sie to potwornym bólem żoładka i w konsekwencji brakiem poprawy wyników. Hematolog przepisała mi nawet żelazo domięśniowo – na co sie niezgodziłam, bałam sie wstrząsu anafilaktycznego. Dopiero po przejściu na dietę bezglutenową i przyjmowaniu kolejnych tabletek z żelazem zauważyłam poprawę. BRAK BÓLU ŻOŁĄDKA. POPRAWA POZIOMU ŻELAZA I FERRYTYNY W ORGANIŹMIE!!.


Produkty bezglutenowe są ubogie w żelazo, dlatego też ważna jest dobrze dobrana zbilansowana dieta ew. suplementacja tabletkami, wszystko pod kontrolą dobrego dietetyka.

Życzę powodzenia w walce

 * żródło : Praktyczny poradnik. Celiakia i dieta bezglutenowa" - wydany przez Stowarzyszenie Osób chorych na celiakie i na diecie bezglutenowej , której jest członkiem

2 Comments

  1. Dorota napisał(a):

    Też miałam problem z anemią, ale dieta mi nie pomagała, więc zalecona mi została suplementacja. Próbowałam różnych środków i też kończyło to sie bólami brzucha i innymi negatywnymi skutkami, aż nie zaczęłam brać Chela Ferr Bio compex. Bardzo dobrze się przyswaja, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych. Ogromny plus za zawartość witamin z grupy B. Dosłownie w miesiąc uporał się z moimi niedoborami żelaza i dzięki niemu nie grozi mi już anemia.

    1. Agnieszka Dubowska napisał(a):

      Nie wierzę, że w miesiąc można uparać sie ze skutkami niedoboru żelaza w organiźmie! To jest pewne! poza tym, ten suplement zawiera maltodekstrynę niewiadomego pochodzenia, (pozwoliłam sobie tak napisać bo w składzie nie ma mowy z jakiej jest skrobi ) dlatego też nie polecam dla Celiaków.

Comments are closed.