Zupa dyniowa

20160923_154910Jesień a wraz z nią nadeszła chwila na rozgrzewającą zupę dyniową. Mniamiii

Przepis prosty i szybki, a dzieci się zajadają.

Składniki:

  • 0,5kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garka razem z marchwią, ziemniakami, pietruszką i cebulą. Smażymy na łyżce masła, następnie dolewamy wody i gotujemy 20-30minut. Pod koniec gotowania wrzucamy rozgnieciony czosnek i wszystko blenderujemy.Doprawiamy przyprawami.

Podajemy z łyżką śmietany oraz obsypujemy nasionami – najlepiej pestkami dyni lub płatkami migdałów. Ja nie miałam , dlatego podałam z pestkami słonecznika i siemieniem lnianym.  Równie pyszne …

polecam