Żeberka jak u mamy

IMG_7894Znajdziemy zapewne zwolenników żeberek jak i również ich przeciwników, ja należę do tej pierwszej grupy. Uwielbiam żeberka pod różną postacią, w kolejnych postach na pewno umieszcze jeszcze mnóstwo innych przepysznych przepisów na ŻEBERKA. Poniżej sprawdzony przepis jeszcze mojej babci.

  • 2 kg cienkich pasków żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • 4 cebule
  • 3 duże marchewki
  • ketchup bezglutenowy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Żeberka kroimy na paski, przyprawiamy czosnkiem, solą, majerankiem z odrobiną oleju i pozostawiamy w lodówce na noc. Żeberka na drugi dzień gotujemy przez ok. godzinę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy je do brytwany ( lub w blaszki). Cebulkę kroimy w krążki, tarkujemy marchew. Do warzyw dodajemy 1/4 ketchupu (najlepiej swojej roboty, jesli takiego nie mamy to po prostu ketchup ze sklepu oczywiscie w wersji bg) z 1 łyżeczką koncentratu i odrobinę wody ( 1/4szkl) mieszamy i przykrywamy żeberka warzywną kołderką.

IMG_7887

Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem ok. 30 min w temperaturze 220 stopni, odkrywamy blaszkę na ok. 10 min przed końcem pieczenia aby  do zapiec naszą kołderkę. Podajemy przeważnie z kaszą gryczaną lub z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego 🙂