Zielono mi

IMG_8038Tym razem danie obiadowe ze szpinakiem. Zawijanki wieprzowe. Znajdziemy wielu zwolenników jak i niejadków tego warzywa. Tymczasem dobrze przyrządzony w odpowiednim kulinarnym towarzystwie może okazać się przysmakiem nawet najgorliwszych jego przeciwników. Dodatkową zachętą do jego częstego spożywania może być to, iż szpinak zawiera duże ilości żelaza. Mnie to przekonało i zabieram się za gotowanie.

 

Składniki:

  • 1-2 łyżki mąki ryżowej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 sznycle  wieprzowe
  • 1 ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz naturalny
  • Wykałaczki do spięcia zawijasów
  • 1/2 opakowania śmietany 12% ( 120ml)

Szpinak dusimy  na patelni z serem feta i wyciśniętym czosnkiem.

IMG_8033

 

Mięso bijemy tłuczkiem na płasko, przyprawiamy solą i pieprzem.

IMG_8034

Na plastrze mięsa kładziemy masę szpinakową . Zawijamy i łączymy w całość wykałaczką. Oprószamy zawijanki mąką ryżową.

IMG_8036

Podsmażamy zawijanki na patelni przez chwilkę. Wykładamy do żaroodpornego naczynia dodajemy śmietanę i kilka kulek zamrożonego szpinaku. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczenie do zapieczenia.

IMG_8037

Podawajemy  zrazy z sosem według upodobania z ryżem lub makaronem.  Pamiętajmy o usunięciu wykałaczek .