Wytrawne łamańce

wytrawne łamańce2Ostatnio gustuje w słonych przekąskach bezglutenowych. Wczoraj wymyśliłam przepis na wytrawne łamańce z mąki gryczanej. Posypane orzechami i podane z sosem paprykowo-pomidorowych – bommba! Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 300g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 200g ziemniaków ugotowanych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta chili

 

Sposób przygotowania:

wytrawne łamańce3

Ziemniaki jak już wspomniałam muszą być ugotowane i ostudzone, przepuszczamy je przez prasę lub mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Ciasto nie powinno się przyklejać do rąk.

Wałkujemy na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Kroimy paski mniej więcej szerokości 3-4cm. Posypujemy zmielonymi orzechami. Dociskamy dłonią orzeszki w ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.

Prawda, że proste!

Smacznego