Wędzona polędwiczka na kanapki

polędwica swojska bgWędzonka zawsze kojarzyła mi się ze świętami, czy to Wielkanocy, czy też Bożego Narodzenia. W moim domu gościła na stole tylko w okresach świątecznych. Czasy się zmieniają, w wędlinach sklepowych jest mnóstwo chemi i glutenu co nam bezglutenowcom niesłuży, więc świętujemy cały rok jedząc przepyszne swojskie i zdrowe wędlinki – choćby taką jak ta 😀

  • cały kawałek schabu, wybieramy jak najwęższy ( u mnie ważył 1,5kg )
  • 3 litry wody
  • 4 łyżki stolowe soli kamiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzy czarnego
  • 1,5 łyżki cukru

Powyższe składniki zagotowuje. Zalewę ostudzam. Do zalewy wkładam mięso, tak żeby było przykryte w całości. Trzymam garnek z mięsem w lodówce przez 3 dni. Na 4 dzień owijam mięso w gazę, związuje sznurkiem, odstawiam do lodówki na całą noc ( do miseczki lub na talerz) żeby ociekło mięso z wody w której się moczyło przez te dni.

Gotowe, jesli nie posiadamy swojej wędzarni to zanosimy przygotowaną polędwiczkę do wędzenia.

Przepyszna

Smacznego – Bezglutenek