Warzywne sajgonki

warzywne-sajgonki3Wyglądają, może nieapetycznie , ale zapewniam są przepyszne, czy zdrowe ? hmmm smażone na głębokim oleju – więc raczej – nie, ale  czasami można sobie pozwolić na bardziej kaloryczną kolację lub obiad 🙂 Spróbujcie.

Składniki:

  • 250g pieczarki
  • 1 cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • papier ryżowy
  • garść starkowanego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • szczypior do posypania sajgonek

warzywne-sajgonki1Papier ryżowy namaczamy wodą i chwilkę musimy odczekać.

W międzyczasie na patelni smażymy pokrojone pieczarki, cebulkę i pomidorki koktajlowe.  Doprawiamy do smaku i przekładamy na papier ryżowy ( jak na zdjęciu obok)

Następnie zawijamy delikatnie sajgonkę .

warzywne-sajgonki2Przygotowane, zwinięte sajgonki układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy przez chwilę do uzyskania złotego koloru.

Wykładamy na ręcznik papierowy  w celu usunięcia nadmiaru oleju i przeładamy na talerz.

Smacznego

warzywne-sajgonki3