Tradycyjne schabowe

schaboweNasze polskie tradycyjne schabowe,a co z panierką! Przecież wiadomo, że nie możemy używać żadnych bułek tartych glutenowych czy gotowych panierek, które można kupić w sklepie. Ja znalazłam na to sposób… Przekonajcie sie jaki…..

  • 500g schabu
  • sól,
  • pieprz
  • 1 jajo

Panierka: opakowanie bg płatków kukurydzianych , 1 małe opakowanie pestek slonecznika, garść pestek z dyni, łyżeczkę sezamu i siemienia lnianego. Wszystkie składniki blenderuje bardzo drobno i voila panierka gotowa.Przechowuje taką panierkę w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.

Mięso kroimy na 1 cm plastry, przyprawiamy i rozbijamy tłuczkiem. Jajo ubijamy widelcem w jednej miseczce, natomiast do drugiej wsypujemy przygotowaną wcześniej panierkę. Tak jak to robiły nasze mamy i babcie, nagrzewamy patelnie z odrobiną oleju ( lub smalcu ), mięso w pierwszej kolejności obtaczamy w jajku , następnie w panierce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.

Tradycyjne schabowe najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i zieloną surówką.