Szarlotka jaglanka

Szarlotka zaszarlotka jaglanka1wsze kojarzyła mi się z kruchym ciastem z jabłkami lub biszkoptem ale nigdy w zestawieniu kasza + jabłka. Po jej spróbowaniu stwierdzam – duet idealny! Sprobujcie a sami sie zakochacie w tak pysznym i zdrowym cieście – idealnym do kawy ;D

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru

Kaszę wrzucam do wrzącej wody i podgotowuje dosłownie 3 minuty, wyjmuję i studzę. Jabłka obieram, tarkuje na tarce o grubych oczkach, dodaje cynamon, cukier, żurawinę. Mieszam wszystkie składniki dodaje na koniec śmietanę.  Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, jaglankę piekę  30 minut. Najlepiej smakuje schłodzona. Idealne zastępstwo  mąkowego ciasta.

Smacznego