Szarlotka biszkoptowa

Od dłuższego czszarlotka3asu miałam ochotę na zwykły jabłecznik na biszkopcie – taki jak robiła moja babcia, tyle że w wersji bezglutenowej. Prosty i szybki a jaki smaczny, spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • 4 jaja całe
  • 250g mąki bezglutenowej biszkoptowej firmy Bezgluten
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia bg
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Jabłka obieram ze skórki, kroje w kostke i układam na dnie blaszki ” kesówki” posypuje je cynamonem i zabieram się do wyrabiania ciasta. W tym czasie włączam piekarnik, żeby sie nagrzał do temperatury 160 stopni.

Jaja miksuje razem z cukrem lub ksylitolem na puszystą mase , do niej dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po uzyskaniu gładkiej masy, przelewam ją na jabłka. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 20 min do suchego patyczka.

Pycha

Smacznego

Idealna do ciepłej herbaty

2 Comments

  1. hanna napisał(a):

    W składnikach nie ma cukru, to skąd ten cukier z jajkami?

    1. Agnieszka Dubowska napisał(a):

      faktycznie , juz zmieniam. Pomyliłam się, wynika to z tego że czasami dodaje cukier lub ksylitor w zależności co mam w domu i troszkę sie mi pokręciło. Faktycznie powinno być 4 łyżki cukru lub ksylitolu . Juz poprawiam w przepisie .

Comments are closed.