Świderki w sosie pomidorowo-paprykowym

IMG_7951Makarony w sosie pomidorowo – paprykowym z mięskiem mielonym.

  • 250g mięsa mielonego z fileta indyka
  • 250g mięsa mielonego z łopaki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • makaron bezglutenowy , ja użyłam kukurydzianego
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka, szczypta czubrycy zielonej, majeranek – do smaku
  • 2 łyżki ketchupu bezglutenowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. przegotowanej wody

Przygotowanie sosu :

Mięso mielone z indyka łącze z wieprzowym przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Zagniatam mięso, dodaje odrobiny wody, żeby później na patelni mięso nie było twarde i suche, odstawiam na 30min. Na rozgrzaną patelnie wrzucam mięso mielone. Mieszam. Stopniowo dodaje pokrojoną drobno cebulkę, paprykę pokrojoną w cienkie słupki oraz dodaje pomidory ( wcześniej sparzone i bez skórki). Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dodaje wodę, ketchup oraz przyprawy: paprykę słodką, czubrycę zieloną, pieprz. Smażę na małym ogniu ciągle mieszając do czasu kiedy mięsko przejdzie i wszystkie składniki się ładnie z sobą połączą. Odstawiam patelnie z palnika.

W między czasie gotuje makarony wg przepisu na opakowaniu.

Szybkie i proste danie.

Moje dzieci je uwielbiają 🙂