Sos paprykowy – pikantny

sos paprykowyZamykając sezon paprykowy – proponuje  SOS PAPRYKOWY CHILI. Idealny do mięs, wędlin,  na kanapki.

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 4 papryczki chili
  • 3 główki czosnku
  • 1/2 kg cukru
  • 3/4 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego – ja dodałam słoiczek swojego ketchupu pomidorowego wielkości 150ml < przepis u mnie na stronie>

Zmielić przez maszynkę papryki i czosnek. Wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili zagotowania gotować 20 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier, ocet, olej i przyprawy oraz koncentrat pomidorowy lub ketchup swojej roboty 🙂 Gotujemy jeszcze max 15 minut. Gorący sos wkładamy do wcześniej przygotowanych i odparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

Smacznego

sos paprykowy5