Śliwkowy placek

placek śliwkowy3Sezon na śliwki rozpoczęty! Zaczęłam od prostego placka śliwkowego. Nie zdążył nawet wystygnąć a już pół blaszki zniknęło. Ciasto proste i szybkie – tak szybkie jak jego zniknięcie z talerza 😀 Polecam

 

Składniki:

  • mąka do ciasta drożdżowego z firmy Celiko
  • 6 łyżek stołowych oleju lub oleju kokosowego
  • 150 ml. mleka ( ja dodałam mleko kokosowe)
  • cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • opakowanie suszonych drożdży

Do cieplacek śliwkowy0płego mleka dodać cukier i  drożdże, pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia. Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, olej. Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem do konsystencji gęstej śmietany.

Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w piekarniku o temp. 200 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

placek śliwkowy 1Smacznego

 

 

 

 

 

logo bezglutenka