Śledź czosnkowo-ziołowy

sledzJeden z moich ulubionych śledzi. Kupuje w sklepie filety solone, następnie namaczam je w miseczce z przegotowaną zimną wodą, dodaje łyżkę stołową octu spirytusowego 10% i 2 łyżki cukru. Pozostawiam na 2-3 godziny.  W tym czasie kroję w krążki cebulę ok. 1 kg i smażę na małym ogniu do momentu zeszklenia. Odstawiam do ostudzenia. Filety wyjmuje z wody, w której się moczyły, kroję na paski o długości do 4 cm wkładam do miski i obsypuje ziołami tj.: 1 łyżka płaska oregano, 1 łyżka płaska estragonu, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego oraz 4-5 ząbków czosnku przeciskam przez prasę. Wszystko dokładnie z sobą mieszam.

Na dno słoika wkładam łyżkę usmażonej i ostudzonej cebuli, następnie układam śledzie – już przyprawione, i tak na przemian: cebula, śledzie. Zapełniony słoik zalewam oliwą, zakręcam, wstawiam do lodówki na co najmniej 1 dzień, aby przyprawy przegryzły się z olejem i śledziami.

Idealne jako przystawka lub danie obiadowe podane z ziemniakami w mundurkach

serdecznie polecam

Bezglutenek