Sernik na kruchym spodzie

sernik-gitSenik – jest to moja kr贸lowa ciast 馃檪 uwielbiam j膮 najbardziej.

Sk艂adniki:

  • 1kg sera bia艂ego 聽z wiaderka
  • 4 jaja
  • konfitura porzeczkowa
  • szklanka pokruszonych p艂atk贸w kukurydzianych
  • szklanka pokruszonych orzech贸w ziemnych
  • 1/2 kostki mas艂a
  • aromat bg cytrynowy lub starta sk贸rka 聽cytryny
  • 2聽opakowania budyniu 艣mietankowego bezglutenowego
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanku cukru lub ksylitolu

Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋, nast臋pnie 偶贸艂tka ubijamy z cukrem na jasn膮 mas臋. 聽Do 偶贸艂tek dodajemy po 艂y偶ce sera z wiadeka ciagle mieszaj膮c, do masy serowej dodajemy 2 opakowania budyniu, 1 艂y偶k臋 m膮ki ziemniaczanej oraz aromat.

Pokruszone p艂atki mieszamy z posiekanymi oszeszkami dodajemy do nich 1/2 kostki mas艂a i wyrabiamy r臋k膮. Na dno okr膮g艂ej tortownicy wyk艂adamy ma艂ymi porcjami nasz膮 kruszonk臋. Kolejn膮 wartsw膮 jest nasza konfitura z porzeczek. 聽Do naszej masy serowej dodajemy wczesniej ubite bia艂ka delikatnie mieszaj膮c. Tak przygotowan膮 mas臋 wylewamy na porzeczki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni , sernik pieczemy ok. 40 minut. 聽Sprawdzamy go patyczkiem czy jest gotowy.

Smacznego