Krewetki

20160704_183343 (2)Krewetki – idealne jako danie na romantyczną kolację, podane z lamką wytrawnego jasnego wina. hmmm…. wyborności ….

Składniki:

  • 250g mrożonych tygrysich krewetek ( ok. 18-22szt.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • garść natki pietruszki 20160704_183303
  • ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  2. Mrożone krewetki wlewamy do sitka i zalewamy grzątkiem (sparzamy je)
  3. Przekładamy je do miseczki dorzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku, mieszamy  i zakrywamy talerzykiem
  4. Odczekujemy około 20-30minut.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  6. Wrzucamy krewetki i smażymy ok 3-5 minut mieszając
  7. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnie posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła.
  8. Odstawiamy z ognia, podajemy z ryżem basmatii

20160704_183343  20160704_183331