Ryba po grecku

RYBA PO GRECKU2Idealna jako obiad lub zimna przystawka.

Składniki:

  • 0,5 kg ryby ( wg uznania – na zdjęciu jest dorsz)
  • 0,5 kg cebuli
  • 1/2 szklanki ketchupu swojej roboty wg przepisu na mojej stronie lub alternatywnie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. ketchupu bg, odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz.
  • olej do smażenia
  • 1 jajo
  • panierka: skryszone płatki kukurydziane bg

Rybę smażę na rozgrzanej patelni w panierce, czyli maczamy najpierw w robełtanym jajku, następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Rybę odstawiam.

Kolejnym krokiem : kroimy cebulę na drobną kosteczkę, smażymy na patelni z szczyptą cukru. Jeśli cebula zmieni kolor na złoty dodajemy sos pomidorowy, czyli albo jak w moim przypadku gotowy swojski ketchup lub drugą opcję sos z koncentratu pomidorowego.

Na dno salaterki wkładam 2 łyżki sosu cebulowo-pomidorowego, następnie kroję rybę na drobną kostę i układam na sosie, i tak na przemiennie do chwili skończenia któregoś ze składników.

Ryba jest przepyszna, u nas w domu zawsze gości na wigilijnym stole .

Pozdrawiam serdecznie

Bezglutenek

logo bezglutenka