Roladka szpinakowa

rolada szpinakowa2Roladka szpinakowa z łososiem. Efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.  Spróbujcie same

Składniki:

  • 1/2 op. mrożonego szpinaku
  • łosoś wędzony
  • serek typu almette naturalny
  • 2 ząbki czosnek
  • 3 białka z jaja
  • sól, pieprz do smaku

W pierwszej kolejności rozmrażamy szpinak. Na rozgrzanej patelni smażymy szpinak,czosnek wraz z przyprawami, solą i pieprzem.  Pozostawiamy szpinak do ostudzenia. Następnie rozdzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy na sztywno pianę. Do masy białkowej dodajemy zimny szpinak, mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy na blaszke 20×30 cm . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 15 -20 minut.

Placek pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy masę. Serek przekładamy do salaterki rozgniatamy, dodajemy ząbek czosnku i pieprz naturalny.

Na ostudzony placek rozsmarowujemy masę serową, na brzeg placka układamy łososia i zawijamy roladkę. Żeby roladka nie rozwaliła sie nam, tuz po zrolowaniu należy ją zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Najlepiej smakuje zimna prosto z lodówki – pyyycha.

Smacznego.