Rolada z udźcca indyka

20160229_160101Nie wiem jak Wy, ale ja już mam dość jedzenia bezglutenowej sklepowej wędliny. Dlatego też postanowiłam zrobić samej roladę z udźcca indyka. Zdrowa, bez ulepszaczy czy konserwantów z ulubionymi ziołami. Na kanapkę idealna.

Udziec indyczy należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i 1 ząbkiem czosnku. Wstawić na 12h do lodówki. Ja przeważnie przyprawiam mięso na noc i na drugi dzień z rana piekę lub po południu po pracy.

Po 12 godzinach wyjmuję mięso z lodówki oddzielam kość. Kość wykorzystuje do ugotowania wywaru na zupę. Posypuje jeszcze ulubionymi ziołami wg uznania. i zawijam roladę. Kłade folię do pieczenia i zawijam roladę związując sznurkiem. rolada z indykaNastępnie wlewam do brytfany wody tak aby zakryło dno, kładę zawiniętą roladę. Przykrywam brytwanę.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni Celsjusza i pieczemy pod przykryciem przez ok. 1,5h nawet do 2h – w zależności od grubości rolady.

Po wyjęciu z piekarnika, roladę kładę na talerz dociskając stolnicą na której stawiam 5l. butelkę wody. Pod wpływem ciężąru z rolady wyciśnie się cała woda, rolada stężnieje i nie będzie sie kruszyć przy krojemu.20160229_160053

Podajemy na zimno jako przekąska na kanapki.

 

Serdecznie polecam do wypróbowania.

20160229_160158