Rolada mięsno-serowa

rolada mielona2Kolejny rarytas ujrzy światło dzienne hehe a mianowicie rolanda z mięsa mielonego zawijana żółtym serem. Pychaaa polecam, jeszcze mi pół roladki zostało po sylwestrze. Idealna na ciepło i jeszcze bardziej smaczniejsza na zimno do kanapek.

Składniki:

  • 0,5kg sera żółtego
  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 całe jajo
  • 3-4 łyżki majonezu bezglutenowego np. roleski
  • przyprawy do smaku

Tarkuje na tarce na grubych oczkach ser, dodaje 3-4 łyżki bg majonezu. Mieszam. Taką masę serową wykładam na blaszce o wymiarach 35×24 wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10min w temperaturze 150stop. Trzeba bardzo uważać, żeby ser się nie przypalił. Następnie przygotowujemy mięso mielone jak na kotlety dodajemy:  1 jajo, 2-3łyżki przegotowanej wody, przyprawy do smaku. Wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone. Można do tej masy dodać paprykę lub pieczarki . W kolejnym etapie mięso wykladamy na przestudzony ser i zwijamy w rulon – jak na zdjęciu. rolada mielonaPieczemy jeszcze przez ok. 45min. w temperaturze 175stopni. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia przynajmniej na 1,5 godziny, chyba że chcemy podać roladę na ciepło. W takim przypadku bardzo delikatnie rozwijamy papier, żeby rolada nam sie nie rozpadła.

Smacznego!!

Wypróbujcie

rolada mielona3