Rolada mięsno – pieczarkowa

rolada z pieczarkami4Rolada – ma wiele odsłon i wiele smaków. Podana z domowym chrzanem na pewno zagości na moim światecznym stole. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:

  • 0,5kg sera żółtego
    • 3-4 łyżki majonezu bezglutenowego np. roleski

Składniki na farsz:

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 całe jajo
  • przyprawy do smaku
  • 0,25kg pieczarek
  • 1 duża cebula

Przygotowanie ciasta:

Tarkuje na tarce na grubych oczkach ser, dodaje 3-4 łyżki bg majonezu. Mieszam. Taką masę serową wykładam na blaszce o wymiarach 35×24 wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10min w temperaturze 150stop. Trzeba bardzo uważać, żeby ser się nie przypalił.

Przygotowanie farszu:

Przygotowujemy mięso mielone jak na kotlety dodajemy:  1 jajo, 2-3łyżki przegotowanej wody, przyprawy do smaku. Wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone. Następnie pieczarki oczyszczamy , kroimy w kostkę razem z cebulką i smażymy na małym ogniu. W kolejnym etapie mięso wykladamy na przestudzony ser, z brzegu układamy pasek pieczarek  i zwijamy w rulon. Pieczemy jeszcze przez ok. 45min. w temperaturze 175stopni. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia przynajmniej na 1,5 godziny, chyba że chcemy podać roladę na ciepło. W takim przypadku bardzo delikatnie rozwijamy papier, żeby rolada nam sie nie rozpadła.

Danie robi wrażenie a podane z chrzanem zostaje królowa stołu.

Smacznego!

rolada z pieczarkami2rolada z pieczarkami3rolada z pieczarkami