Rolada brokułowa

rolada brokułowa okRolada zawsze robi duże wrażenie na stole, zarówno wizualne jak i smakowe. Proponuje Wam roladę brokułowo-serową z pomidorami suszonymi. Ciekawy, delikatny smak.  Napewno znajdzie swoich miłośników.

Składniki na ciasto:

  • brokuł
  • 4 jaja
  • serek wiejski 1/2 małe opakowanie
  • ser żółty starkowany na drobnych oczkach ( 1/2 szklanki )
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Składniki na farsz:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki mąki  – uniwersalny mix do pieczenia
  • jogurt naturalny – mały pojemniczek
  • ser gouda starty ( 1/4 szklanki )
  • serek wiejski 1/2 małe opakowanie
  • 1/2 kostki sera feta
  • 10szt. pomidorów suszonych drobniutko krojonych
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:

Brokuł ugotuj do miękkości, następnie zmiksuj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep trzepaczką dodaj masę brokułową, ser gouda, wiejski i przyprawy. Z 4 białek ubij sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz z sobą dwie masy delikatnie mieszając.

Rozgrzej piekarnik do 180stopni i upiecz placek przez 20 min, aż się zarumieni.

Przygotowanie nadzienia:

Masło rozstop w garnuszku następnie delikatnie dodawaj mąkę, zagotuj – cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Mieszając dodaj jogurt naturalny, dopraw do smaku. dokładnie i dobrze wymieszaj, żeby masy połączył się w jedną całość.

W miseczce połącz ser żółty , wiejski, feta. Wymieszaj dokładnie z drobno pokrojonymi pomidorami suszonymi. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj.

Wyjmij ciasto brokułowe z piekarnika, wysmaruj go masą serowo-pomidorową i zawiń roladę do węższego brzegu.  Zwiń roladę w folię aluminiowa i schowaj do lodówki do stężenia. Po godzinie można już podawać na stół, krojąc lekko zwiżonym nożem. Rolada jest bardzo delikatna , kremowa.

Polecam

rolada brokułowa4