Rogaliki Bożonarodzeniowe z makiem

Rogaliki

Bożonarodzeniowe

z makiem

Rogaliki Bożonarodzeniowe z makiem

Rogaliki Bożonarodzeniowe z makiem. Proste i szybkie , zrobiłam je z Ciasta kruchego z firmy Celiko :

 

Składniki :

  • 1 opakowanie koncentratu ciasta kruchego
  • 40g masła
  • 1żółtko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • mąka ryżowa do posypania blatu
  • 2-4 łyżki wody
  • masa makowa – jako nadzienie do rogalików

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajemy żółtko, cukier waniliowy, masło i ogrobine wody. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30minut.

Rozwałkowujemy ciasto, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy masą makowąi zawijamy od szerszej części ku czubkowi trójkąta formując rogalik.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy rogaliki przez 20minut na złoty kolor.

Posypujemy cukrem puderem.

Mi z tej porcji wyszło jedynie 30 szt, rogalików .

Rogaliki Bożonarodzeniowe z makiem  Rogaliki Bożonarodzeniowe z makiem