Racuchy na kefirze z jabłkiem

IMG_7003Zawsze mi sie kojarzą z wakacjami i moją babcią, która robiła najlepsze racuchy pod słońcem , tyle, że wtedy jeszcze glutenowe. Zmodyfikowałam przepis i doszłam do perfekcji 🙂 Zapraszam do wypróbowania.

Składniki :

  • 1 kefir 330ml
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1,5szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 2 duże jabłka

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikreserm , do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć kosystencje gęstej śmietany ( gęściejsze niż na naleśniki)  , żeby można było nakładać placki łyżką na gorącą patelnie. Jeśli ciasto przelewa sie dodajcie jeszcze odrobiny mąki (2-3łyżki). Wcześniej przygotowujemy jabłka, obieramy ze skórki i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy. Placki nakładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy – co jest ważne na małym ogniu.

Idealny pomysł na kolację.

IMG_7002