Pulpety w słoiku

A co powiIMG_6959edzie na wersje pulpetów w słoiku? Jak dla mnie rewelacja, idealne na podróż , biwaki. Nie musimy sie martwić i chodzić wszędzie ze słownikiem , żeby móc wytłumaczyć co to jest gluten i dlaczego nie możemy go jeść,  i w jakich produktach sie znajduje itp, itd ….. zapewnie nie jeden z Was miał przygodę z zamawianiem dań w restauracjach  i tłumaczeniu sie o co chodzi…..

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego z karkówki
  • ½ kg mięsa mielonego z filetu indyka
  • ½ łyżeczki przyprawy bezglutenowej do mięsa mielonego
  • do smaku przyprawa bezglutenowa  „czubryca czerwona”
  • 1 łyżka mąki ryżowej ( może być każda inna wg upodobań)
  • 1łyżka ketchupu bezglutenowego
  • 1 jajo

SOS:

  • 1 czerwona papryka
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1łyżeczka czubrycy czerwonej przyprawy bezglutenowej
  • Sól, pieprz do smaku

Mięso mieszamy z przyprawami, ketchupem, jajkiem  i wyrabiamy na jednolitą masę.  Dodajemy  1 łyżkę mąki ryżowej. Mięso odstawiamy na chwilę  do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę doprawiamy „domowym warzywkiem”  (  1 łyżkę stołową)  z mięsa formujemy  małe gałeczki i wrzucam do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu ok. 30min

W między czasie sparzamy warzywa wrzątkiem. Pomidory obieramy ze skórki. W rondelku zagotowujemy wodę z „domowym warzywkiem” wrzucamy do niego 5 pokrojonych drobno pomidorów , pietruszkę oraz  paprykę. Oczywiście paprykę oczyszczamy z nasion. Wszystko gotujemy na małym ogniu mieszając aż wszystko ładnie nam się rozgotuje. Doprawiamy do smaku przyprawami i blenderujemy na jednolitą masę. Sos już gotowy.

gałki w sosie pomidorowo-paprykowym

W między czasie wyparzamy słoiki w piekarniku w temp. 120stop przez min. 15min.

Do wyparzonego słoika wkładamy pulpeciki i zalewamy sosemm. Należy zostawić ok. 2cm od wieczka odstępu. zakrecamy słoiki i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika w tem. 150stop. na ok. 15min , do chwili kiedy zacznie wrzeć w słoiku. Następnie wyłączamy piekarnik a słoiki pozostawiamy w nim do ostygnięcia.

Przechowujemy w chłodniejszym miejscu – spiżarence, piwnicy … Jesli chodzi o termin przydatności – na pewno nie dłuższy niż 4miesiące.

Miłej , spokojnej i bezglutenowej podróży życzę