Porzeczkowe udka kurczaka

IMG_7985Wykorzystując tegoroczne dżemy z czarnej porzeczki zrobiłam marynatę do kurczaka. Eksperymentowanie w kuchni się opłaca, nowy smak udek napewno zadomowi się na naszym stole częściej. Sami spróbujcie.

  • 2 kg nóżek z kurczaka
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • sól, pieprz naturalny,
  • szczypta imbiru
  • 1 płaska łyżeczka papryki chili
  • olej

Udka kurczaka myjemy, oczyszczamy z piórek.

Przygotowujemy marynatę:

Do miski wkładamy słoiczek konfitur z czarnej porzeczki, 4 łyżki oleju, imbir, paprykę chili, sól i pieprz naturalny. Wszystkie składniki mieszamy.  Nacieramy tym kurczaka i pozostawiamy w takiej zalewie na co najmnie 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

IMG_7980

 

Kurczaka wykładamy do brytwanki wraz z zalewą. Brytwankę przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką.  Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 h. Piętnaście minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę ( lub folię aluminiową) i zamiekamy aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Podajemy wg uznania.