Placki ziemniaczane

Chrupiplacki ziemiaczaneące, bezglutenowe i niestety „lekko tuczące” placki. Uwielbiam je, każdy z nas spożywa je w inny sposób. Ja uwielbiam je jeść ze śmietaną z cukrem, mój mąż z masłem  a dzieci z samym cukrem. Jeden placek ziemiaczany o wielu twarzach 🙂 A Ty z czym jesz placki ziemniaczane?

Składniki:

  • ziemniaki
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki obieram , tarkuje na tarce na drobnych oczkach. Używam maszynki do tarkowania elektrycznej – szybciej i prościej. Dodaje odrobinę soli, 1 jajo i łyżkę mąkplacki ziemniaczane2i ziemniaczanej. Mieszam łyżką. Smażę na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor. Tak jak wspomniałam wcześniej placki każdy je na swój sposób, ja już rozrabiam śmietankę z cukrem 🙂

Smacznego