Pierniczki

20151220_191307Pierniki kojarzą się nam przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu goszczą dużo częściej a to z uwagi na to, że moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

300g mąki uniwersalnej bg firmy Bezgluten
100g mąki gryczanej bg
1 całe jajko
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników bg
60g masła
100g płynnego miodu
1 łyżkę melasy buraczanej

pierniki do bezglutenka
300g mąki mieszamy z suchymi składnikami ( pozostałą część mąki pozostawiamy do rozwałkowywania) tj.: przyprawą do pierników, sodą. Następnie dodajemy pozostałe składnik, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 150 stopni przez okres 10 minut.

Smacznego