Pieczeń na kanapki

pieczeń na kanapkiPieczeń na kanapki tak samo jak pasztet domowej roboty idealnie sprawdza się jako domowa wędlina.

  •  1 mielonego mięsa wieprzowego ( 0,5kg karkówki, 0,5kg łopatki)
  •  3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • nieduży seler korzeń
  • 40dkg boczku
  • 30dkg zmielonego fileta z indyka
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1łyżeczka imbiru
  • 1łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz
  • 2łyżki bułki tartej bezglutenowej

Mieso mielone wieprzowe łączymy z indyczym, dodajemy zmielony boczek. Tak przygotowaną masę mięsną jeszcze raz mielimy przez maszynkę. Gotujemy warzywa, po ostudzeniu przekręcamy przez maszynkę dwa razy. Ważne aby pieczeń była „gładka” przekręcamy przez maszynkę razy dwa i mięso, i warzywa.  Do masy mięsno-warzywej  dodajemy 2 jajka , bułkę tartą oraz przprawy. Przy mieszaniu dodajemy z 1/2 szklanki wywaru w którym gotowały sie warzywa, żeby  masa była mokra.  Blaszkę „keksówkę”  smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Ja zrezygnowałam z sezamu – bo go nie miałam.

Pieczeń pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50min.

pieczeń na kanapki

Powodzenia i smacznego