Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

pieczarki2Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, może spróbujesz wersję z pieczarkami. Można je podawać na gorąco jako danie główne z sałatą lub jako przystawka na zimno z sosem czosnkowym. Wybór należy do Was.

Składniki:

  • 250g dużych pieczarek (tackach)
  • 250g mięsa mielonego – dwukrotnie zmielonego
  • 1 mała cebulka
  • szklanka płatków kukurydzianych zmiksowany w blenderze
  • 2 całe jaja
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy i naturalny, 1 ząbek czosnku, majeranek.

Sposób przygotowania:

pieczarki3Pieczarki obieramy ze skórki, wycinamy ogonki. Pieczarki przed smażeniem należy lekko podgotować – do miękkości przez 5min. Odstawić do ostudzenia.

Mięso mielone mielimy dwukrotnie doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy 1 całe jajo. Wyrabiamy masę.

Następnie ostudzone kapelusze pieczarek nadziewamy mięsem mielonym. Formuujemy kulkę, następnie obraczamy ją w jajku następnie w zmiksowanych płatkach kukurydzianych.

Smażymy z każdej strony – często przewracając na złoty kolor.

Wyśmienicie smakuje z mixem sałat polanych olejem chili.

Smacznego.

pieczarki4pieczarki3