Pełnoziarniste bułeczki bezglutenowe

Przyszedł cbułeczki pełnoziarniste4zas na świeżutkie pachnące bułeczki. Zapraszam

Składniki:

  • 500g mąki pełnoziarnistej bezglutenowej do wypieku chleba
  • 250 ml mleka – możemy go zastąpić również mlekiem sojowym, ryżowym
  • mąka ziemniaczana do posypania
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru – ew. ksylitolu
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem

bułeczki pełnozoarniste1

Do miski dodajemy pozostałe składniki, mleko i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aby masa zgęstniała.

bułeczki pelnoziarniste2

Z ciasta formujemy bułeczki mokrymi rekami opruszając mąką ziemiaczaną i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia bułeczek.

bułeczki pełnoziarniste3

Do piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą aby nawilżało powietrze w piekarniku. Bułeczki pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

bułeczki pełnoziarniste5

Bułeczki są przepyszne.

Smacznego