Pasztet z ciecierzycy

_MG_8854Idzie wiosna, więc z nią postanowiłam zmienić dietę na lżejszą i bardziej warzywną. Tym razem – PASZTET Z CIECIERZYCY. Zapraszam do wypróbowania

Składniki:

  • 500g ciecierzycy
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 selera ( korzeń)
  • 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego najlepiej swojskiej roboty
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz naturalny i cayen,  sól,  – do smaku
  • 1 jajo

Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z 2 ziarenkami ziela angielskiego, liścia laurowego i 2 marchewkami. Po ugotowaniu miksujemy blenderem.

IMAG0443

Nastepnie pieczarki, cebula, czosnek i seler tarkujemy i podsmażamy na patelni do miękkości – studzimy.

IMAG0442

Łączymy razem z masą z ciecierzycy, jesli masa jest gęsta – wręcz taka gliniasta dodajemy odrobinę ( 1/4 szklanki) wody. Dodajemy jajko i przyprawy – wszystko miksujemy na jednolitą gładką masę. Wkładamy do foremek przygotowanych wcześniej.

Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni i pieczemy pasztet przez 40 minut.

_MG_8846

Wierzch pasztetu posypujemy ziarnami wg swojego uznania.

pasztet z ciecierzycy1pasztet z ciecierzycy

Smacznego.

 

 

2 Comments

  1. Kitka 89 napisał(a):

    Ile foremek i w jakich wymiarach ?

    1. Agnieszka Dubowska napisał(a):

      Przepraszam najmocniej , że nie odpowiedziałam od razu. Poprawie sie – Obiecje
      Mi z tego przepis wyszły 2 nieduże foremki keksówki – takie jak na zdjęciu.

Comments are closed.