Pasztet drobiowy

IMG_8009

Pasztet – idealny na kanapki. Mięciutki, rozpływający sie w ustach.

  •  1 kurczak do 2kg
  •  3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • nieduży seler korzeń
  • 40dkg boczku wędzonego
  • 30dkg wątróbki drobiowej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki galki muszkatałowej
  • 1łyżeczka imbiru
  • 1łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz
  • 1/2 szkl. wywaru z rosołu w którym gotował sie kurczak
  • 2łyżki bułki tartej bezglutenowej

Kurczaka dziele na części, gotuje go wraz z warzywami oraz z wcześniej sparzoną wątróbką drobiową. Ugotowane mięso wraz z warzywami po ostudzeniu przekręcam przez maszynkę dwa razy. Do masy mięsnej dodajemy 2 jajka , bułkę tartą oraz przprawy. Przy mieszaniu dodajemy wywar , żeby  masa była mokra.  Blaszkę „keksówkę”  smarujemy masłem i obsypujemy sezamem.

Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50min.