Paprykarz w słoiku

Domowy paprIMG_6881ykarz – kto go nie jadł, czas najwyższy naprawić swój błąd! Idealny na wakacyjne podróże.

Składniki:
1kg filetów rybnych
0,5kg ryżu
0,5kg cebuli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
1,5szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, cedzimy i studzimy. Rybę sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w krążki – należy zeszklić na patelni. Następnie cebulę, rybę przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Wrzucamy do garnka masę rybną , dodajemy koncentrat i gotujemy 30 min na małym ogniu. Na koniec gotowania dodajemy już wcześniej ugotowany ryż , dokładnie mieszamy. Gorący paprykarz wkładamy do wcześniej przygotowanych „wyparzonych” słoików. Tak przygotowane słoiki trzeba zawekować, czyli go garnka wlewamy wodę , wstawiamy do niego słoiki tak , żeby sie nie dotykały. Podgotowujemy garnek z wodą do chwili zagotowania, nakrywamy przykrywką i pozostawiamy do ostygnięcia.