Papryka w occie

paprykaPapryka ma tyle witaminy C, że słynna cytryna nawet się z nią mierzyć nie może. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce.

Przepis na 5kg papryki:

  • 10,5 szkl. wody
  • 2 szkl. octu 6% winnego lub jabłkowego
  • 1 szkl. octu 10% spirytusowego
  • 1 szkl. oleju
  • 4 ząbki czosnku ( drobno posiekać wrzucić do wody)
  • 2 szkl. cukru
  • 2 łyżki płaskie soli kamiennej

Zalewę zagotować. Przygotować słoiki, do słoików wkładamy – drobno pokrojoną paprykę, na dno słoika włościć listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, krążek marchwi, gorczyca 1/2 łyżeczki.

Wszystko zalać letnią zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować max. 5min.