Papryka nadziewana

IMG_8366Papryka nadziewana mięsem mielonym z ryżem. Danie znane, chyba każdemu. Idealny pomysł na obiad.

Składniki:

  • świeża papryka
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajo
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz ziołowy, czubryca czerwona do smaku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

W pierwszej kolejności gotuje ryż wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam do ostudzenia. Następnie myjemy paprykę, wydrążamy środek z nasion. Mięso mielone przyprawiam do smaku, dodaję jajo i ryż. Przygotowanym farszem faszeruję papryki. W brytwance układam papryki jedna obok drugiej, wlewam wodę do 3/4 wysokości papryk, następnie wrzucam marchew pokrojoną w krążki , 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie.

IMG_8371

Nagrzewam piekarnik góra – dół do temperatury 200 stopni. Wkładam zamknietą brytwankę do piekarnika na okres 35 minut. Po tym okresie zdejmuję pokrywkę brytwany, aby papryczki mogły się lekko zapiec dosłownie na 5-8 minut.

Podajemy wg uznania. Same lub z ziemniaczkami.

 

 

 

Smacznego

logo bezglutenka