Panna Cotta z serkiem mascarpone

20160302_193812

Składniki:

  • 250ml. serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki 30%
    2-3 łyżki mleka
    1 laska wanilii
    4 łyżki ksylitolu ( cukru)
    3-4 łyżeczki żelatyny
    na polewę:
    1/2 szkl. soku z malin ( naturalnego swojskiego)
    truskawki, maliny, borówki, jagody – mrożone
    Zagotowuje w garnuszku mleko, śmietanę i laskę wanilii, odstawiam do ostudzenia. W między czasie rozrabiam żelatynę w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiam do ostudzenia.
    Ostudzoną masę mleczną miksuje z zelatyną i zimnym serkiem mascarpone na jednolitą gładką masę.
    Przelewam do pucharków.
    Następnie miksuje owoce z sokiem. dodaje 1 łyżeczke ostudzonej żelatyny rozrobionej w gorcej wodzie( jak wczesniej) wlewam na białą warstwę i wstawiam do lodówki na noc do stężenia.