Ogórki kiszone do zupy

IMG_8101Fajnie by było, żeby krasnolutki podrzucały nam już gotowe słoiki pod krzewy ogórkowe. Po prostu bajka! Rzeczywistość niestety jest inna i to my jesteśmy tymi krasnoludkami co w pocie czoła przygotowują przetwory na zimę. Moja wersja kiszeniaków na zupe ogórkową. Otwieram słoiczek i gotowe – nie tarkuje ogórków, jedynie dodaje ziemniaki i zupa gotowa.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 2 marchewki
  • garść kopru
  • 2 łyżki stołowe soli

Tarkuje na tarce o grubych oczkach ogórki i marchew.

ogórki kiszone 2Mieszam dodaje posiekany koper i sól. Odstawiam na godzinę, żeby ogórki puściły sok. W między czasie przygotowuje słoiki, odparzam je. Po godzinie nakładam łyżką ogórki do słoików pozostawiając ok 1,5 cm do 2 cm od wieczka. Przykrywam folią ( w moim przypadku woreczki foliowe śniadaniówki) i szczelnie zakęcam. Gotowe!

Nie pasteryzujemy, nie gotujemy, tylko odrazu chowamy do spiżarni. Ogórki same się zakwaszą i na zimę jak znalazł. Robie je już czwartą zimę – jak dla mnie rewelacja.

Smacznej zupy życzę

Bezglutenek