Moja karpatka

IMG_8440Jesli nie mamy czasu na wymyśle i skomplikowane ciasta – proponuje pomóc sobie i zyskać na czasie po przez przygotowanie karpatki z Bezglutenu ( z kartoniku). Szybko i efektownie – nieprawdaż?

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 margaryny
  • 5 jaj

Krem:

  • 1/2 margaryny
  • 1 masło
  • 500ml mleka ( ja dodałam kokosowe)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotow20150924_095343anie ciasta: 

Zagotować 300ml wody z 1/2 margaryny , następnie dodać zawartość torebki z napisem CIASTO i dobrze wyprażyć. Wystudzić. Gdy masa będzie zimna wbijać kolejno po jednym jajku, miksować przez ok. 5 minut.Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozprowadzić cienką warstwą na blaszce o wymiarach 25 x 30 cm. Wstyawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piec kolejno przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kremu:

Z ilości 500ml mleka odlać 1 szklankę i rozpuścić w niej zawartość torebki z napisem  KREM. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące sie mleko wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilkę gotować, energicznie rozcierając grudki. Po ostudzeniu zmiksować masę z kostką miękkiego masła i 1/2 kostki margaryny. Do smaku dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny.

Ja do przełożenia oprócz kremu dodałam dżem swojej roboty  PORZECZKOWY.

polecam

Koleżanka była zachwycona 😀 smakiem bezglutenowego ciasta.

logo bezglutenka