Marchwianka

IMG_8044Pomyślałam sobie „czas na przepis na zupę” – proszę oto i on.  Zupka marchewkowa, dawno jej nie robiłam. Złapałam smaka kiedy byłam w weekend na wsi u babci. Ona robi ją perfekcyjnie, zamiast kurczaczka podsmażonego dodaje wędzony boczek pokrojony w cieniutkie paseczki. Smak dzieciństwa.

  • 5-6 dużych marchwi
  • 1kg ziemniaków
  • „garść” naci pietruszki
  • duża cebula
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • masło
  • 1 udko kurczaka

Etapy przygotowania

Marchew  i ziemniaki obramy, myjemy  i pokroimy w kostkę. Cebule obieramy  i kroimy w kostkę.

Rozpuszczamy  trochę masła na patelni i szklimy cebulkę. Do gotującej wody wrzucamy marchew, przyprawy: sól, pieprz, naturalna vegeta mix i sparzone wcześniej udko kurczaka. Gdy marchew będzie lekko miękka dodajemy  ziemniaki  i gotujemy do miękkości ok. 15min. Dodajemy wcześniej usmażoną cebulkę. Z garnka wyjmujemy udko kurczaka obieramy i na tej samej patelni co wcześniej smażyliśmy cebulkę obsmażamy lekko podrobionego kurczaczka. Wrzucamy do zupy. Przed samym wyłączeniem gazu dodajemy  majeranek i pietruszkę posiekaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.